Logo Platform
logo amplifiers simplified

Polskie tłumaczenie gry - mnóstwo błędów/ Polish localisation - lots of mistakes

Reply
Copied to clipboard!
10 years ago
Jan 15, 2015, 1:02:23 PM
Chciałbym zgłosić kilka uwag na temat spolszczenia gry Endless Legend. Samą grę uważam za bardzo dobrą. Polska wersja jednak jest zbiorem niedoróbek.

O ile dłuższe teksty tłumaczone są całkiem nieźle, to w krótszych pełno jest:

1) błędów przekładu Np. umiejętność jednostki "Free counter" została przetłumaczona jako, uwaga uwaga, "Wolny licznik". O co chodzi? Chodzi oczywiście o darmowy kontratak.

2) błędów stylistycznych i gramatycznych - nieprawidłowa odmiana przez przypadki w wielu miejscach; oprócz tego składnia tekstów dyplomatycznych woła o pomstę do nieba, zdania są niepoprawne i straszą potworkami stylistycznymi. Czytać się tego nie da.

Całość wygląda jakby spolszczona wersja nigdy nie przeszła korekty, a niektórzy tłumacze mieli poważny problem z językiem polskim. Mam więc pytanie do szanownego wydawcy, którym jest firma TECHLAND. Dlaczego wypuszczacie na rynek taką chałę? Dlaczego polska lokalizacja nie przeszła korekty? Bo chyba nie ma szans, by taka ilość błędów umknęła korektorom.

Piszę tę opinię jako gracz, który czuje się oszukany, ale również jako tłumacz z wiesmiley: lol.png" alt="smiley: smiley: lol" title="smiley: lol" />etnim doświadczeniem. Tłumaczenie w wielu miejscach wygląda jakby było robione na łapu-capu, bez jakiejkolwiek refleksji, a wersja robocza stanowiła jednocześnie wersję finalną.

Prośba do graczy: jesli znajdziecie inne "kwiatki" tłumaczeniowe, dopiszcie je w tym poście. Osobiście uważam, że taka praktyka wydawcy jest żenująca i tylko odpowiedni rozgłos może powstrzymać go przed powtórzeniem takich działań
0Send private message
10 years ago
Jan 15, 2015, 3:13:25 PM
Nie próbowałam grać w języku polskim ale z tego co piszesz przypuszczam że po prostu użyli coś w rodzaju Google Translate zamiast ludzkiego tłumacza. Nie tylko jest to leniwe ale to też znaczy że prawdopodobnie nikt z tej firmy języka nie zna, więc twój "post" nie będzie przez nikogo przeczytany smiley: frown

(przepraszam za błędy, od dzieciństwa nie miałam szansy dużo pop polsku pisać/mówić ^^;; )
0Send private message
10 years ago
Jan 15, 2015, 9:00:52 PM
Na palcach jednej ręki mogę policzyć gry, których polskie tłumaczenia nie są ułomne. Między innymi dlatego zawsze używam angielskich (oryginalnych) wersji produktów, jeśli są dostępne...
0Send private message
10 years ago
Jan 16, 2015, 8:26:53 AM
Ja również. Zawsze gram w wersje oryginalne i w tym przypadku było tak również. Jednak coś mi się knoci z ustawieniami Steama i jeśli za każdym razem nie kliknę, że chcę wersję angielską, gra odpala mi się po polsku. Tylko dzięki temu natknąłem się na te błędy. Gdyby było ich kilka, wywołałyby co najwyżej ironiczny uśmiech. Ale tutaj natykam się na jakiegoś zbuka co chwilę, i po prostu po którymś razie mi się przelało. Moim zdaniem to efekt zatrudniania przypadkowych tłumaczy. Oprócz tego zapewne nie mają okazji zagrać w samą grę, a dostają jedynie okienka z tekstem. W takiej sytuacji brak znajomości kontekstu może tłumaczyć niektóre błędy. Ale nie potworki językowe po polsku. I absolutnie nic nie tłumaczy braku korekty.
0Send private message
10 years ago
Jan 16, 2015, 8:14:40 PM
Oczywiście w pełni zgadzam się z Tobą, że nie ma usprawiedliwienia dla takich "kwiatków". Chciałem jedynie zaznaczyć, że mi osobiście takie rzeczy nie przeszkadzają.

Natomiast co do problemów ze Steam to dziwne - ja nigdy takowych nie miałem. Być może używasz polskiej wersji Windows...?
0Send private message
7 years ago
Mar 31, 2018, 12:09:25 AM

Widze zetemat stary, ale  i tak dodam cos  od siebie, mi jezyk angielski glownie w  pismie  nigdy nie wchodził znam Hiszpanski, Czeski i troszku francuski w mowie a  angielski ni ch..  i wole gry wlascie w jezku Polskim bo jesli wydali ta gre  po polsku powinni sie  bardziej postarac
PS na szczescie jak sa tragiczne tlumaczenia to to gram w innymi dostepnymi jezykami z angielskim mam duze problemy

0Send private message
?

Click here to login

Reply
Comment

Characters : 0
No results
0Send private message