ENDLESS™ Space is a turn-based 4X strategy game, covering the space colonization age in the ENDLESS™ Universe. You control every aspect of your civilization as you strive for galactic dominion.
Koton wrote: no dobra a do czego moge uzyc surowce typu titanium czy ionic crystals
Tytanium to jest surowiec strategiczny czyli daje jakies bonusy do floty, statków pewnie daje jakis bonus przy modyfikowaniu i dodawaniu wyposazenia (obstawiam daje jakies mocniejsze oslony itp ) Wszystko masz opisane jak najedziesz myszka n nazwę jest tak zwany Tooltip ( wskazowka).
Nie wiem czy się ze mną zgodzicie ale po 180 turach gry widzę w trybie gry z komputerem pewne ułatwienie moim zdaniem. A więc mam wrażenie, że kazda rasa ma swoje upodobania co do sposobu wyposażania statków przynajmniej na początkowym etapie gry...
dośc szybko wszedłem na wojenna scieżkę z zielonymi ludkami. przykładowo pierwsze 2 bitwy rozniesli mnie w pył uzywając rakiet, ale praktycznie nic wiecej nie mieli do pokazania, majac rezerwy finansowe jakies 2 tys kredytów szybko skorzystałem z ich taktyki tworząc statki torpedowe jakies 12 slotów i drugie tyle bodajze slotów obronnych przeciwko rakietom plus co tam sie dało upchac po trochu..
EFEKT był taki, moje 2 statki radziły sobie od tej pory z 4-5 statkami tego smaego wroga ich torpedy praktycznie pochłanaiła moja defensywa mieli ich troche za mało, zaś moje w pierwszej turze strącały cel. plus karty defensywy i napraw a z porażki w wojnie jak wydawało się na początku przeszedłem w całkowite zwyciestwo...
kolejne rasy również na początku okazały się dośc łatwe do rozgryzienia..
więc moja rada na poczatek rozgrywki kto chce stawiac na walkę warto posłac jakies stateczki na zwiad na stracenie aby zobaczyc czym walczy przeciwnik jakim uzbrojenime i dopiero wtedy budowac pod niego odpowiednio wypsoazone statki..
Gra wciaga, ale trzeba też przyznać, że skubana trudna na 8 graczy kończe najlepiej jako 6 na średnim poziomie trudności.. trzeba mocno zastanawiać się co gdzie rozwijać jaką planete skolonizować i jeszcze mieć szczęście aby układ planet w okolicy był korzystny a na to wszystko aby nie nadziać sie za szybko na piratów z flotą kolonizacyjną :-))
Ja na razie zeby zrozumiec mechanike gry ustawilem sobie mala galaktyke na slabym poziomie trudnosci. Na poczatku gralem Sephonami, ale jakos nie potrafilem sie z nimi zidentyfikowac, szczegolnie jesli chodzi o nazwe statkow. Teraz gram zjednoczonym imperium jak widze krazowniki, czy pancerniki, to od razu jakos tak swojsko sie robi
@PeXS slyszalem, ze przeciwnik uzbraja swoja flote i taktyke bardzo liniowo, wiec warto na poczatku poswiecic jakis szrot, zeby poznac przeciwnika
Planuje ktoś jakieś polskie forum? czy jednak ta gra nie ma tylu aż zwolenników z Polski, żeby był sens coś takiego zakładać? Bo z chęcią pograłbym coś na multi (to powinien być podstawowy sposób grania w tą grę, a nie z AI) i miło by było mieć miejsce, żeby się dogadać, coś przedyskutować po polskiemu :P oczywiście, można tu, ale wtedy szybko zrobi się tu śmietnik, a zakładanie w tym dziale forum dużej ilości polskich wątków nie jest chyba najlepszym pomysłem, myślał ktoś nad tym? :P
ja wreszcie wyczułem mniej wiecej jak prowadzic rozgrywke aby nie odbiegać wynikiem od AI, max nacisk na zadowoloenie imperium, wybór najkorzystniejszych układów na początek do kolonizacji i szybkie skolonizowanie wszystkich planet w takim układzie. przez 50 tur prowadziłem w wszystkich rankingach gry dalej zaczynam jednak tracic prowadzenie AiI nie śpi :-))
czy u was również handel z innymi wygląda tak że zawsze musicie dawac więcej niż otrzymacie mam wrażenie ze troche jednostronnie to przebiega zawsze to ja musze dokładac do puli wiecej aby udal sie deal
Założenie oddzielnego działy byłoby dobrym pomysłem, ponieważ uporządkowałoby posty. Na razie mamy tak, że w jednym temacie są posty o tłumaczeniu, rozgrywce i wrażeniach.
Co do forum, to też nie widzę sensu zakładania odrębnego, lepiej mieć wszystko w jednym miejscu. Zresztą jak (jeśli) już przetłumaczymy grę, to raz, że z obowiązku pojawi się tutaj polskojęzyczne forum, a wraz z nim o wiele więcej Polaków, a po drugie, któryś na pewno wykaże się inicjatywą i założy fanstronkę z własnym forum, ale wątpię, żeby było tak popularne jak to.
Jestem kopletnym żółtodziobem w tego typu grach, ale ES jakoś mnie ujął więc ją sobie kupiłem.
Proszę o jakieś rady jak nie dac odskoczyc AI na początku gry (gram na normalnym poziomie z jednym przeciwnikiem i po około 100 turach ma on 3x więcej punktów niż ja, mam na myśli punkty które da się sprawdzic w okienku dyplpmacji)
Ok, jak dla mnie osobny dział tu na forum to jak całe forum prawie , więcej to chyba by nam nie trzeba, bo jakoś ten temat odstrasza mnie od sugestii i pytań odnośnie gry :P
Jestem kopletnym żółtodziobem w tego typu grach, ale ES jakoś mnie ujął więc ją sobie kupiłem.
Proszę o jakieś rady jak nie dac odskoczyc AI na początku gry (gram na normalnym poziomie z jednym przeciwnikiem i po około 100 turach ma on 3x więcej punktów niż ja, mam na myśli punkty które da się sprawdzic w okienku dyplpmacji)
pozdrawiam
Proponuje ci rzucic okiem na moj kanal Youtube - http://www.youtube.com/user/altctrldel3 Mam pare gier nagranych I jestem w trakcie tworzenia tutoriala, narazie w języku angielskim ale jak będzie zainteresowanie to po polsku też nagram. Aktualnie gram glównie na Endless, Impossible i troche multi.
Koton
Newcomer
Koton
Newcomer
100g2g ptsReport comment
Why do you report Koton?
Are you sure you want to block Koton ?
BlockCancelAre you sure you want to unblock Koton ?
UnblockCancelArtur
Newcomer
Artur
Newcomer
800g2g ptsReport comment
Why do you report Artur?
Are you sure you want to block Artur ?
BlockCancelAre you sure you want to unblock Artur ?
UnblockCancelAzazell
Newcomer
Azazell
Newcomer
100g2g ptsReport comment
Why do you report Azazell?
Are you sure you want to block Azazell ?
BlockCancelAre you sure you want to unblock Azazell ?
UnblockCancelPeXS
Newcomer
PeXS
Newcomer
100g2g ptsReport comment
Why do you report PeXS?
Are you sure you want to block PeXS ?
BlockCancelAre you sure you want to unblock PeXS ?
UnblockCancelKoton
Newcomer
Koton
Newcomer
100g2g ptsReport comment
Why do you report Koton?
UnblockCancelArtur
Newcomer
Artur
Newcomer
800g2g ptsReport comment
Why do you report Artur?
Are you sure you want to block Artur ?
BlockCancelAre you sure you want to unblock Artur ?
UnblockCancelPeXS
Newcomer
PeXS
Newcomer
100g2g ptsReport comment
Why do you report PeXS?
UnblockCancelKoton
Newcomer
Koton
Newcomer
100g2g ptsReport comment
Why do you report Koton?
UnblockCancelgamingalife
Newcomer
gamingalife
Newcomer
6 000g2g ptsReport comment
Why do you report gamingalife?
Are you sure you want to block gamingalife ?
BlockCancelAre you sure you want to unblock gamingalife ?
UnblockCancelnaaher
Old Survivor
Time - my worst enemy, my best friend. Time - doesn't use words, but always find you.
naaher
Old Survivor
24 500g2g ptsReport comment
Why do you report naaher?
Are you sure you want to block naaher ?
BlockCancelAre you sure you want to unblock naaher ?
UnblockCancelKoton
Newcomer
Koton
Newcomer
100g2g ptsReport comment
Why do you report Koton?
UnblockCancelkaqu
Newcomer
kaqu
Newcomer
100g2g ptsReport comment
Why do you report kaqu?
Are you sure you want to block kaqu ?
BlockCancelAre you sure you want to unblock kaqu ?
UnblockCancelPeXS
Newcomer
PeXS
Newcomer
100g2g ptsReport comment
Why do you report PeXS?
UnblockCanceldemonidess
Newcomer
demonidess
Newcomer
100g2g ptsReport comment
Why do you report demonidess?
Are you sure you want to block demonidess ?
BlockCancelAre you sure you want to unblock demonidess ?
UnblockCancelmaxi
Newcomer
maxi
Newcomer
800g2g ptsReport comment
Why do you report maxi?
Are you sure you want to block maxi ?
BlockCancelAre you sure you want to unblock maxi ?
UnblockCancelTreupp
Newcomer
Treupp
Newcomer
100g2g ptsReport comment
Why do you report Treupp?
Are you sure you want to block Treupp ?
BlockCancelAre you sure you want to unblock Treupp ?
UnblockCanceljano4
Newcomer
jano4
Newcomer
100g2g ptsReport comment
Why do you report jano4?
Are you sure you want to block jano4 ?
BlockCancelAre you sure you want to unblock jano4 ?
UnblockCancelKoton
Newcomer
Koton
Newcomer
100g2g ptsReport comment
Why do you report Koton?
UnblockCancelkaqu
Newcomer
kaqu
Newcomer
100g2g ptsReport comment
Why do you report kaqu?
Are you sure you want to block kaqu ?
BlockCancelAre you sure you want to unblock kaqu ?
UnblockCancelgamingalife
Newcomer
gamingalife
Newcomer
6 000g2g ptsReport comment
Why do you report gamingalife?
Are you sure you want to block gamingalife ?
BlockCancelAre you sure you want to unblock gamingalife ?
UnblockCancel